De raadsels achter kaalheid bij mannen

Mannelijk, of juist vervelend? Iedereen kijkt anders aan tegen kaalheid bij mannen. Zoek je een behandelaar, dan kan je bijvoorbeeld terecht bij Confident Haarzorg. Wat je er ook van vindt, maatschappelijk doen we er alles aan om het biologische proces dat kaalheid veroorzaakt tot op de bodem te doorgronden. We zoeken al jaren naar de gouden oplossing om kaalheid bij mannen te vertragen. Maar welk proces zit er nu eigenlijk achter kaalheid bij mannen? En met welke vragen houden onderzoekers zich nog altijd bezig?

Erfelijkheid
De reden dat mannen hun haar verliezen en kaal worden heeft ermee te maken dat het lichaam met het verstrijken van de tijd steeds gevoeliger wordt voor mannelijke hormonen, die we androgenen noemen. Hoe gevoelig je hiervoor bent wordt voornamelijk erfelijk bepaald.

Hoe groeit haar?
Om te begrijpen welke invloed dit hormoon heeft op je haargroei, is het goed om te weten dat de ontwikkeling van je haar verschillende fases kent. De eerste fase is de groeifase en duurt twee tot zes jaar. In de fase die hierop volgt, stopt het haar met groeien, maar valt het nog niet meteen uit. Eerst treedt de rustfase in, welke ongeveer 3 maanden duurt. Gedurende deze fase krimpt het haarzakje en start de groei van een nieuwe haar.

Bij mannen die kaal worden wordt de groeifase steeds korter en de rustfase steeds langer. Je haren worden hierdoor dunner, korter en verliezen kleur. Dit gebeurt onder invloed van androgenen, in de volksmond ook wel mannelijke hormonen genoemd. Daar lijkt kaalheid ook meteen zijn mannelijke status aan te ontlenen.

Raadsels
Hebben deze mannen dan ook meer testosteron? Het antwoord is nee. Maar deze mannen lijken wel weer gevoeliger voor dihydrotestosteron, afgekort DHT, dat in de haarwortel wordt aangemaakt. DHT lijkt op zijn beurt de haargroei op andere plekken juist te stimuleren, waardoor je dus kaal wordt op je hoofd en behaarder op andere plekken. Waarom dit gebeurt, is nog onduidelijk.

Wat onderzoekers ook nog altijd fascineert, is de vraag waarom een bepaald gedeelte van het hoofdhaar juist wel blijft zitten. Kaal worden volgt namelijk vaak een vast patroon, van de welbekende inhammen tot het kale achterhoofd. Echter, de zijkanten van het hoofd blijven vaak behaard. Dit wordt ook wel het 'hoefijzer effect' genoemd. Waarom dit gebeurt, is ook nog steeds een raadsel in de wonderlijke wereld van het kaal worden.

Of je kaalheid nu ziet als een teken van mannelijkheid of het verafschuwd, het blijft een fascinerend fenomeen waar velen zich mee bezig houden. De grote vraag, met alle opkomende ontwikkelingen en technologieën, is natuurlijk of we in de toekomst nog kale mannen gaan zien, of dat we massaal kiezen voor een harig bestaan.

Delen