Haaruitval bij Chemo: Zo ga je om met verlies van controle

Bij chemotherapie, wat ook wel 'chemo' wordt genoemd, kunnen er verschillende bijwerkingen ontstaan bij de patiënt. Een van de bekendste bijwerkingen van chemo is haaruitval. Dit wekt bij veel mensen negatieve emoties op. Hoe komt het dat je je haar verliest bij chemo en hoe ga je om met het gevoel van hopeloosheid? 

Waardoor ontstaat haaruitval bij chemotherapie?
Bij heel veel behandelingen met chemo ontstaat beschadiging aan het haar. Bij de een treedt enkel haarverdunning op, maar bij de ander kan dit zelfs tot volledig haarverlies leiden. Het blijft dan niet alleen bij het hoofdhaar. Ook de wenkbrauwen, wimpers en de lichaamsbeharing kunnen verloren gaan. Om te weten waarom dit veelvoudig voorkomt bij een chemo behandeling, moet er eerst gekeken worden hoe chemotherapie precies werkt.

Bij chemotherapie krijg je een of meerdere chemokuren met medicijnen tegen kanker. Deze medicijnen in de chemokuur heten cytostatica. Er zijn verschillende soorten cytostatica die allemaal op een verschillende manier werken. Het hangt van de soort kanker af welk medicijn de patiënt krijgt. Dit kan één of een combinatie van meerdere medicijnen zijn.

Deze cytostatica worden verspreid via het bloed naar de cellen van de patiënt. De medicijnen vallen de cellen van de tumor aan, waardoor deze kleiner wordt of de kanker zelfs kan genezen. Helaas komt het ook voor dat de medicijnen niet alleen de kwaadaardige cellen aanvallen, maar ook de gezonde cellen. Een voorbeeld van deze gezonde cellen zijn de haarvormende cellen in je lichaam. Doordat deze cellen worden beschadigd, wordt er minder tot geen nieuw haar meer gemaakt. Het haar wordt dunner, kan snel afbreken of het valt uit. Hierdoor ontstaat haaruitval bij chemotherapie.

Het verlies van controle.
Haarverlies kan voor veel emoties zorgen. Doordat het haar uitvalt voelen mensen zich snel hopeloos, droevig, angstig of verlegen. Ze raken overstuur, waardoor ze de controle over hun emoties verliezen. Het is daarom belangrijk om te weten wat je eraan kan doen om dit terug te winnen.

De korte haren of het dragen van een muts kunnen reacties oproepen bij omstanders. Vaak weten mensen niet hoe ze moeten reageren of hebben ze niet door dat iemand is behandeld met chemo. Indien dit het geval is, wordt er aangeraden om er met mensen over te praten. Aan familie en vrienden vertellen waar iemand mee zit, kan ervoor zorgen bepaalde emoties te beteren. Veel mensen gaan bij haaruitval ook gebruik maken van pruiken. Dit kan voor meer zelfvertrouwen zorgen tijdens het chemo proces.

Het is dus erg vervelend om door chemotherapie last te krijgen van haaruitval.
Er zijn verschillende opties om de bijwerkingen gangbaarder te maken, maar het valt vaak niet te voorkomen. Naar een kapper gaan die hier ervaring mee heeft is kan een goede optie zijn, daarvoor kan je vaak op de website kijken zoals Confident Haarzorg.

Delen